Criminelen verdienen grof geld aan de zorg. Via malafide zorgbureaus, vervalste diploma’s en valse declaraties verdwijnt jaarlijks mogelijk miljarden aan zorggeld. Kwetsbare patiënten betalen de prijs, met schrijnende situaties als gevolg. Dit meldt de Stentor.
Lees verder over 'Drugscriminelen verplaatsen zich naar de zorg: ‘Zorg is héél interessant verdienmodel’' op Nationale zorggids De zomer begint op zaterdag 21 juni, en dat merken we al aan de hoge zonkracht en de tropische temperaturen die in aantocht zijn. Smeer je je niet in met zonnebrandcrème, dan kan je huid binnen tien tot vijftien minuten verbranden. Insmeren dus. Toch zijn er grote zorgen bij gezondheidsexperts, omdat 45 procent van de…
Lees verder over '4 op de 10 Nederlanders denkt dat zonnebrandcrème huidkanker veroorzaakt' op GezondheidsnetHuisartsenpraktijken schakelden in 2024 vaker de praktijkondersteuner GGZ (POH-GGZ) in. Het aantal consulten steeg met 6 procent ten opzichte van 2023. Vooral volwassenen tussen de 18 en 64 jaar klopten vaker aan voor mentale ondersteuning. Dit meldt Nivel.
Lees verder over 'Meer mentale hulp bij huisarts: stijging consulten POH-GGZ' op Nationale zorggids In onze praktijk is sinds kort Physician Assistant i.o., de heer van Duivenvoorde, gestart. De PA i.o. werkt onder supervisie van de huisarts. Net als de huisarts brengt de PA de klachten in kaart, doet lichamelijk onderzoek en verricht indien nodig aanvullend onderzoek, stelt de diagnose en, in overleg met u, het behandelplan op. Ook…
Lees verder over 'Gestart: Physisian Assistant i.o.'In de praktijk hebben wij een korte klachten spreekuur. Dit spreekuur is bedoeld voor eenvoudige, korte vragen of klachten, die in ongeveer 5 minuten besproken en bekeken kunnen worden. Het spreekuur wordt gehouden door de huisarts in samenwerking met de assistente die de administratie verzorgt. Het consult vindt staande plaats en is bedoeld voor één…
Lees verder over 'Het korte klachten spreekuur'De eerste hormoonvrije anticonceptiepil komt eraan: de pil mifepriston. Dat zorgt voor een doorbraak in het anticonceptieonderzoek. Het onderzoek is nog gaande, maar vooralsnog lijken er geen bijwerkingen te zijn. “De enige bijwerking die er is, is minder bloedverlies en minder pijn bij de menstruatie”, vertelt Gunilla Kleiverda, gynaecoloog en coördinator bij Women and More,…
Lees verder over 'Doorbraak in onderzoek: eerste hormoonvrije anticonceptiepil' op GezondheidsnetDe gemiddelde wachttijd voor een operatie bij patiënten met een chronische darmontsteking, zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa, is met bijna 22 weken veel te lang. Dit blijkt uit een omvangrijk onderzoek van MDL Fonds.
Lees verder over 'Wachttijd voor een operatie bij patiënten met een darmontsteking onverantwoord lang' op GezondheidsnetEén op de drie 60-plussers krijgt gordelroos. Het begint vaak met hoofdpijn, het jeukt en doet zeer. De boosdoener? Het virus dat ooit de waterpokken bij je veroorzaakte. Voorkomen kan niet, de klachten verlichten wel. Het begint vaak met tintelingen, jeuk of een branderig gevoel. Soms is in hetzelfde gebied ook sprake van diepe, stekende…
Lees verder over 'Wat is gordelroos?' op GezondheidsnetIn Nederland hebben minimaal 1,4 miljoen mensen prediabetes, een voorstadium van diabetes type 2. Dat blijkt uit recent onderzoek van de Universiteit van Maastricht. Wie er op tijd bij is, kan de schade beperken en diabetes type 2 voorkomen.
Lees verder over 'Prediabetes: herken de signalen en voorkom diabetes type 2' op gezondheidsnet.nlStel jezelf voordat je contact opneemt met de huisartsenspoedpost altijd de vraag: Kan mijn medische klacht wachten tot mijn eigen huisartsenpraktijk open is? Twijfel je, check dan online moetiknaardedokter.nl of thuisarts.nl. Dat is de centrale boodschap van de publiekscampagne die de huisartsenspoedposten en branchevereniging InEen deze zomer voeren. Nederlanders bellen de huisartsenspoedposten vaak voor vragen…
Lees verder over 'Kan mijn klacht wachten tot mijn huisarts open is?'